Home » Week vd Psychiatrie

"Haal seksueel misbruik - lees pijn - uit de taboesfeer"

ma 25 maart - za 29 maart

Doe mee...

Vooral misbruik binnen het gezin en die van jongens is nog erg taboe. Dat is ook de reden, waarom het steeds met golven in de media komt en onder de aandacht, om daarna in stilte te verdwijnen. Slachtoffers herinneren het zich vaak op latere leeftijd, wat er is gebeurd. Voor omstanders en vooral hun die de familieleden kennen heeft vaak tot gevolg dat men uit loyaliteit veelal met ongeloof reageert. Het is voor kinderen al moeilijk om te begrijpen wat hun werkelijk is overkomen. Velen en vooral omstanders kunnen vaak maar moeilijk geloven dat ouders of familieleden tot zoiets in staat zijn. Het is ook voor hun die het zich herinneren daarom ook moeilijker en pijnlijker. Je leven wordt zo een emotionele leugen. Toch zo blijkt uit onder andere de enquête dat velen veelal jarenlang zijn misbruikt en of mishandeld. Toch hebben velen door het misbruik allerlei problemen en gevoelens. Het is voor slachtoffers ook moeilijk en pijnlijk vooral om naar buiten te treden, vooral omdat het om familieleden gaat. .

Daarom doe ik een oproep aan een ieder, cliënt, GGZ medewerker en ervaringsdeskundige, haal misbruik uit de taboesfeer. Maak er een thema van in de week van de psychiatrie 2019. Maar de pijn negeren en verwarrende gedachten en gevoelens kan soms niet langer. Dan heb je behoefte aan iemand die weet heeft. Iemand bij wie je je gevoelens en gedachten kan uiten. Dan lijkt het alsof alles als een puzzel in elkaar valt. Maak er dus een thema van.

- Hoe kunnen ervaringsdeskundigen ingezet worden.

- Hoe moeten we supportgroepen opstarten.

- Wat zijn de ervaringen en resultaten van oa EMDR.

- Is een spreekkamer wel voldoende en genoeg vertrouwd?

- Hoe staat met de gestructureerde interview?

- Hoe komt het dat er na jaren nog geen (complexe) PTSS lotgenoten vereniging is.

- Wat weten hulpverleners van de signalen en gedrag - vooral ook die van mannen - van hun die getraumatiseerd zijn.

Als we landelijk, samen naar voor treden dan kan deze vorm van kindermishandeling licht werpen op wat er nodig is. Gun hun klaar te komen en zich zelf weer te vinden.