Home » Therapy » MDMA-therapie

Scientific American: MDMA-theapie PTSS

Wetenschappers testen hoe MDMA van farmaceutische kwaliteit combineert met psychotherapie om patiënten met een ernstige vorm van PTSS te helpen

 

De eerste keer dat Lori Tipton MDMA probeerde, was ze sceptisch dat het een verschil zou maken.

"Ik was in het begin echt nerveus", zei Tipton.

MDMA is het hoofdingrediënt in de club drug bekend als ecstasy of molly. Maar Tipton nam geen pillen die op straat werden verkocht om high te worden. Ze probeerde haar posttraumatische stressstoornis te behandelen door deel te nemen aan een klinische proef.

Na een dosis pure MDMA te hebben ingenomen, lag Tipton in een rustige kamer met twee speciaal getrainde psychotherapeuten. Ze zaten naast haar toen ze zich enkele van haar diepste trauma's herinnerde, zoals het ontdekken van het lichaam van haar moeder nadat Tiptons moeder twee mensen had vermoord en vervolgens zichzelf in een zelfmoordmoord.

"In de omhelzing van MDMA," zei Tipton, kon ze dat moment opnieuw bezoeken zonder de gebruikelijke terreur en paniek. "Ik was in staat om zo'n empathie voor mezelf te vinden."

Wetenschappers testen hoe MDMA van farmaceutische kwaliteit kan worden gebruikt in combinatie met psychotherapie om patiënten te helpen met een ernstige vorm van PTSS die niet op andere behandelingen heeft gereageerd. In tegenstelling tot straatdrugs, die vervalst en onveilig kunnen zijn, gebruiken onderzoekers een zuivere, nauwkeurig gedoseerde vorm van het medicijn.

MDMA is nog niet beschikbaar als een behandeling voor PTSS buiten klinische onderzoeken. Maar voorstanders streven naar goedkeuring door de Food and Drug Administration, die in 2017 doorbraaktherapeutische status verleende aan

 

MDMA-geassisteerde psychotherapie.

Onderzoekers voeren fase 3 klinische proeven uit op meer dan een dozijn locaties. Artsen die PTSS behandelen, zijn hoopvol dat de volgende ronde van onderzoeken zal aantonen dat MDMA-behandeling een effectieve optie is om het lijden van de patiënt te verlichten.

"Het probleem is dat we in meer dan 17 jaar geen nieuw medicijn hebben gehad om PTSS te behandelen," zei Dr. Sue Sisley, arts en president van het Scottsdale Research Institute, gevestigd in Arizona. "Er zijn bepaalde ziekten die gewoon hardnekkig zijn en niet reageren op traditionele therapie, en we moeten breder gaan denken."

Maar MDMA is een door Schedule I gereguleerde stof, wat betekent dat het momenteel geen geaccepteerd medisch gebruik heeft en een "hoog potentieel voor misbruik" heeft (iets dat de therapeutische voorstanders van MDMA betwisten). Vanwege die aanwijzing worden de huidige onderzoeksprojecten particulier gefinancierd door de Multidisciplinaire Vereniging voor Psychedelische Studies, of MAPS.
'Overal waar ik me onveilig zou voelen'

Tipton worstelde jarenlang met PTSS voordat ze werd behandeld met MDMA. Ze zei dat het leven met PTSS was als "de wereld door vuile brillen zien."

"Overal waar ik me onveilig zou voelen," zei de 40-jarige uit New Orleans. "Ik zou het gevoel hebben dat ik altijd waakzaam moest zijn, want als ik dat niet zou doen, zou er iets ergs gebeuren."

Tipton beschreef haar jaren '20 als een catalogus van tragedie en trauma. Het begon toen haar broer fataal overdosis in haar huis. Na zijn dood begon ze voor haar moeder te zorgen, die worstelde met psychische aandoeningen. In 2005 vermoordde de moeder van Tipton twee mensen en daarna zichzelf. Tipton ontdekte hun lichamen.

“Ik ben volledig uit elkaar gehaald. Ik kon niet geloven wat ik zag, 'zei Tipton.

De trauma's bleven zich opstapelen. De plaats waar ze woonde werd verwoest toen orkaan Katrina New Orleans trof en het jaar daarop werd ze verkracht.

Naarmate de jaren voorbijgingen, kreeg Tipton paniekaanvallen en vreselijke angst. Ze probeerde alles om haar symptomen te behandelen: praattherapie, antidepressiva, hypnotherapie, meditatie en yoga. Niets werkte. Ze ging uitgeput en apathisch door het leven, voortdurend getriggerd en worstelde om intiem te zijn met mensen die dicht bij haar stonden.

Vervolgens nam Tipton deel aan de fase 2 klinische proeven voor MDMA-geassisteerde psychotherapie.

MDMA en therapie samen

MDMA werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1912 en de therapeutische voordelen ervan werden in de jaren 1970 bestudeerd. Maar die inspanningen stagneerden toen de

Amerikaanse federale overheid - in het licht van de groeiende populariteit van ecstasy als recreatieve drug - in 1985 een Schedule I-drug aannam.

 

In de afgelopen jaren is het onderzoek hervat, gefinancierd door particuliere sponsors zoals MAPS.

Het behandelingsprotocol in de huidige studie vereist een cursus van 12 weken psychotherapie met speciaal opgeleide therapeuten. Gedurende die tijd zijn er twee of drie dagen durende sessies, die beginnen met de patiënt die een gekalibreerde dosis MDMA in pilvorm neemt.

Een team van twee therapeuten, meestal een man en een vrouw, leidt de patiënt vervolgens door de acht uur durende MDMA-sessie. Later is er follow-up praattherapie, zonder het medicijn, om de patiënt te helpen gevoelens, gedachten of indrukken te verwerken die opkwam onder invloed van het medicijn.

"Met MDMA kunt u op een veel directere manier contact maken met gevoelens en sensaties", zegt Saj Razvi, een psychotherapeut uit Colorado die klinisch onderzoeker was in de fase 2-onderzoeken

Hoe MDMA in de hersenen werkt, is niet helemaal duidelijk. Het psychoactieve medicijn verhoogt chemicaliën zoals serotonine en oxytocine. Het dempt ook de activiteit in de amygdala, een deel van de hersenen dat angst verwerkt. Dit kan leiden tot een toestand die wordt gekenmerkt door verhoogde gevoelens van veiligheid en sociale verbondenheid.

"Trauma gebeurt op zichzelf," zei Razvi. "Een van de dingen die MDMA doet, is je echt laten weten dat je niet alleen bent."


PTSS in remissie

Nadat de fase 2-onderzoeken met MDMA-geassisteerde behandelingen in 2017 werden afgerond, ontdekten onderzoekers dat 54% van de 72 patiënten die MDMA gebruikten, zodanig was verbeterd dat ze niet meer voldeden aan de diagnose PTSS (vergeleken met 23% in de controlegroep) .

En de gunstige effecten van de behandeling bleken in de loop van de tijd toe te nemen. Een jaar later was het aantal dat geen PTSS meer had gestegen tot 68%.

"Dat was verbazingwekkend," zei Sisley. "Zelfs met het beste farmaceutische regime zie je patiënten zelden in remissie gaan."

Ze zei dat ze hoopt haar patiënten zo snel mogelijk MDMA-geassisteerde psychotherapie aan te bieden, misschien voordat het medicijn volledige FDA-goedkeuring krijgt.

Brad Burge, een woordvoerder van MAPS, zei dat de organisatie, naast het sponsoren van de MDMA-studie, werkt om de FDA ertoe te brengen het medicijn op te nemen in haar uitgebreide toegangsprogramma, waarmee individuele patiënten toestemming kunnen krijgen om medicijnen te gebruiken die nog steeds worden gebruikt bestudeerd.

Burge zei dat het doel is om MDMA-geassisteerde psychotherapie beschikbaar te stellen als een receptbehandeling in een speciale kliniek voor iedereen met PTSS.

En MAPS werkt om openbare en particuliere verzekeringsplannen te overtuigen om de behandeling te dekken, zei Burge. Hij schat dat voor patiënten die volledig uit eigen zak betalen, een behandelingskuur van 12 weken tussen $ 5.000 en $ 10.000 zou kosten.

Het grootste deel van de kosten is voor de begeleide therapie, niet het werkelijke medicijn.


Transformatieve behandeling

 

Tipton beschrijft haar behandeling met MDMA als transformerend.

Ze was in staat om de verontrustende gevoelens rond de dood van haar moeder los te laten. En ze onthulde ook andere herinneringen, gevoelens van vreugde die waren verzegeld.

Tijdens haar laatste MDMA-sessie was Tipton zelfs in staat om over haar seksuele aanval te praten.

Een jaar later werd ze opnieuw beoordeeld en niet langer gekwalificeerd als PTSS. Tipton zei dat ze gelooft dat de behandeling haar leven heeft gered.

"Alles is binnen handbereik voor mij op een manier die het nooit eerder was", zei ze. "Ik wil dat voor iedereen."

Dit verhaal maakt deel uit van een partnerschap dat KJZZ, NPR en Kaiser Health News omvat.

Dit verhaal werd oorspronkelijk gepubliceerd door Kaiser Health News op 21 augustus 2019. Lees hier het originele verhaal.

Bron: Scientific American

MDMA-geassisteerde psychotherapie voor de behandeling van PTSS

 

Posttraumatische stressstoornis is een veel voorkomende psychische aandoening met een aanzienlijke invloed op het dagelijks functioneren die onvoldoende behandelingsopties mist. Hier evalueren we zes fase 2-proeven in een gepoolde analyse om het onderzoeksontwerp te bepalen voor fase 3-proeven van MDMA-geassisteerde psychotherapie voor PTSS.
Methoden

Zes gerandomiseerde, dubbelblinde,

gecontroleerde klinische onderzoeken op vijf onderzoekslocaties werden uitgevoerd van april 2004 tot februari 2017. Actieve doses MDMA (75-125 mg, n = 72) of placebo / controledoses (0-40 mg, n = 31) werden toegediend aan personen met PTSS tijdens manuele psychotherapie sessies in twee of drie 8-uur sessies met een tussenruimte van een maand. Drie niet-medicamenteuze 90 minuten durende therapiesessies gingen vooraf aan de eerste MDMA-blootstelling en drie tot vier volgden elke experimentele sessie.

RESULTATEN:

Na twee geblindeerde experimentele sessies had de actieve groep significant grotere verminderingen in CAPS-IV totale scores vanaf baseline dan de controlegroep [MMRM geschat gemiddeld verschil (SE) tussen groepen - 22,0 (5,17), P <0,001].  De d-effectgrootte van de Cohen-groep tussen de groepen was 0,8, hetgeen een groot behandelingseffect aangeeft. Na twee experimentele sessies voldeden meer deelnemers in de actieve groep (54,2%) niet aan de CAPS-IV PTSS diagnostische criteria dan de controlegroep (22,6%). De verbetering van het depressiesymptoom op de BDI-II was het grootst voor de actieve groep vergeleken met de controlegroep, hoewel deze alleen neigde naar significante groepsverschillen [MMRM, geschat gemiddeld verschil (SE) tussen groepen - 6,0 (3,03), P = 0,053]. Alle doses MDMA werden goed verdragen, met sommige verwachte reacties die vaker voorkwamen voor de actieve MDMA-groep tijdens experimentele sessies en de 7 dagen daarna.
Conclusies:

MDMA-geassisteerde psychotherapie was effectief en werd goed verdragen in een grote steekproef van volwassenen met PTSS. Deze studies ondersteunden de uitbreiding naar fase 3-onderzoeken en heeft ertoe geleid dat de FDA de doorbraaktherapie heeft toegekend voor deze veelbelovende behandeling.

Bron: PubMed