Home » Therapy » Hulp zoeken

Hoe vind je hulp:

Sta je nog niet ingeschreven bij een GGZ instelling, dan zul je eerst een afspraak moeten maken bij een huisarts voor wellicht 2e lijns hulp bij een GGZ instelling bij je in de buurt. Voor Complexe PTSS bestaan er specifieke traumacentra in Nederland. Google eens op Top Referente Traumacentra. Hiervoor heb je een verwijzing nodig. Maak de huisarts duidelijk wat je klachten zijn en of het urgent is voor je. Ben je al wel bekend, neem dan contact op met je normale hulpverlener en vertel hem/haar dat je graag behandeling wil voor je klachten of problemen. Slechts een ervaren psycholoog kan therapie zoals EMDR en CGT zoals imaginaire exposure toepassen. Je zal bij en na een intake wellicht allerlei vragen moeten beantwoorden en tevens allerlei vragenlijsten moeten invullen. Meestal zal er eerst een diagnostisch gesprek plaats vinden.

Tekening: Margje

Help jezelf en je behandelaar, arts of therapeut, door de vragenlijst te downloaden, uit te printen en in te vullen en af te geven. Het kan een en ander duidelijk maken.

Vragenlijst
PDF – 623.7 KB 125 downloads

Wat tips:

Het is belangrijk je de vraag te stellen of je een mannelijke of vrouwelijke therapeut wil. Je kan door een man of vrouw zo beschadigd zijn, dat door overdracht en andere zaken de therapie wellicht al zo'n slechte uitgangspunt heeft dat het niet kan werken helaas. Van belang is wederzijds vertrouwen, want jouw

vertrouwen kan erg beschadigd zijn. Vraag eens rond aan mensen of andere lotgenoten. Tot slot het is een weg die je gaat bewandelen, verwacht geen snelle resultaten. Maar verwacht wel dat er een weg naar leven is. Complexe PTSS problematiek vraagt soms meer dan een jaar behandeling, veelal in een gespecialiseerde traumakliniek of centra.

Vragen voor je behandelaar:

Het is niet zo abnormaal om de therapeut vragen te stellen tijdens bijvoorbeeld een intake, deze kunnen zijn:

Bent u officieel een B.I.G. en of N.I.P. geregistreerde  behandelaar en of GZ-psycholoog/ gedragstherapeut?

Hoe zijn uw ervaringen in het behandelen van mensen met trauma's?

Kan ik kiezen uit een vrouwelijke of mannelijke therapeut?

Welke behandelingsvormen biedt u, denk aan EMDR, CGT of andere.

Hoe lang duurt een behandeling?

Waar heeft u ervaring mee?