Home » Medisch » Voeding 2

 

De geneeskracht van voeding

 

Veel mensen met een psychische aandoening eten vaak slecht, te veel, maar vaak ook te weinig of eenzijdig. Door medicatie is er vaak sprake van gewicht toename en door gebrek aan kennis en structuur wordt er vaak naar ongezond voedsel gegrepen. Ook op het vlak van beweging valt er nog veel winst te behalen. De 'mentale kapstok' van een nieuw eetpatroon, geeft structuur als je bewust inkopen moet doen, zelf gaat koken en vaste eetmomenten invoert. Dit kan ervoor zorgen dat de stemming verbetert, vermoeidheid vermindert, het gewicht afneemt en er een verbetering van de algehele conditie plaats vindt.

 

Een aantal stoffen die in ons lichaam worden gemaakt, kunnen je stemming positief beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn de neurotransmitters ofwel gelukshormonen, die in de hersenen prikkels overbrengen. Heb je voldoende van deze stoffen, dan voel je je blij, opgewekt en gelukkig. Maar bij een tekort (of juist een teveel) aan deze neurotransmitters kunnen klachten ontstaan. Die variëren van slecht slapen, angsten en agressiviteit tot sombere gevoelens, prikkelbare darmen en pijn.’

 

Het is niet meer dan logisch dat we beter functioneren als we de juiste brandstof gebruiken om de motor optimaal te laten lopen. Ik geloof wel in wat er gezegd word over de invloed van voeding op stemmingsstoornissen zoals een depressie. Maar het is een feit dat onze kennis daarvan hopeloos achterloopt. Dat komt doordat veel behandelaars zich eenvoudigweg niet bezighouden met de materie. Heb je ooit een psychiater meegemaakt die vroeg naar je eetgewoonten?

 

De belangrijke voedingsstoffen zijn: lange-keten omega-3 vetzuren, magnesium, calcium, vezels en vitamine B1, B9, B12, D en E. Deze stoffen komen grotendeels voor in plantaardige voeding en zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Maar dat wil niet zeggen dat men alle dierlijke producten moet vermijden. Vitamine B12 wordt vooral aangetroffen in vlees en andere dierlijke producten en is ook ‘van cruciaal belang voor de gezondheid van de hersenen’, aldus diverse onderzoekers.

Naast groene bladgroenten raden onderzoekers aan om ook orgaanvlees, wild, noten, schelpdieren (zoals mosselen en oesters), weekdieren (zoals inktvis en slakken) en vis (vooral vette vis, zoals zalm en sardines) te eten. Hoewel wordt aanbevolen om 1 à 2 keer per week vis te eten, moet je wel vis kiezen met een laag kwikgehalte. Daarom kun je het eten van haai en zwaardvis beter beperken. Wat vlees betreft, kun je het beste vlees eten van koeien en schapen die alleen maar met gras gevoed werden.

Om het eenvoudig te houden kies je voor:

-Volkoren producten

-Groenten en fruit

-Vis of kip, minder rood vlees

-Vegetarische gerechten

-Yoghurt

-Noten en zaden

-Avocado

-Olijfolie

 

 

En vermijd je:

 

-Alle vormen van suiker

-Witte koolhydraten ( wit brood, witte rijst, koek, pasta etc )

-Bewerkt vlees

-Vet vlees en niet meer dan eenmaal per week rood vlees

-Kaas met mate

-Margarine

-Geen pakjes en zakjes

 

Denk aan voedsel wat groeit!

Voedsel dat groeit zal ook je bewustzijn en gezondheid doen toenemen. Het is een stukje zelfzorg en je zal merken dat door hiermee bezig te zijn, je er plezier in kan krijgen om goed voor jezelf te zorgen.