Home » Medisch » Fybromyalgie e.a.

Verband PTSS en fibromyalgie/ reumatoide arthritus

Na onderzoek van bijna 50.000 vrouwen hebben onderzoekers een verband gevonden tussen reumatoïde artritis en PTSS. Het is algemeen bekend dat posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan leiden tot een aantal lichamelijke, mentale en emotionele problemen.  Nu hebben onderzoekers gevonden dat PTSS gekoppeld kan zijn aan of zelfs een aantal chronische aandoeningen.  Een studie van Harvard Medical School en de National Institutes of Health (NIH) ontdekte een definitieve toename van PTSD-symptomen bij vrouwelijke RA-patiënten.

De resultaten, gepubliceerd in het medisch tijdschrift Arthritis Care and Research, lieten een verband zien tussen de twee voorwaarden. Een significant aantal patiënten gediagnosticeerd met PTSS ontwikkelde later RA.  Dr. Yvonne C. Lee en collega's van Harvard Medical School in Boston studeerde 54.224 vrouwelijke verpleegkundigen van 1989 tot 2011. Deelnemers hebben een korte trauma vragenlijst ingevuld en werden gescreend op PTSS.

De deelnemers werden later geclassificeerd volgens zowel de blootstelling aan de trauma als hun aantal PTSS-symptomen. Op dat moment hadden 239 vrouwen in de studie ook RA. Uit de studie bleek dat vrouwen die vier of meer symptomen van PTSD hadden, ook een hoger risico hadden op het ontwikkelen van RA in vergelijking met degenen die geen of weinig blootstelling hadden aan enige vorm van trauma. Wat betekent het?

Het is onduidelijk waarom er een verband bestaat tussen RA en PTSS.

Volgens de auteurs van de meest recente studie over PTSS  en RA, zijn verder studies nodig om de rol van ander gedrag en klinische kenmerken, zoals alcoholgebruik en obesitas, te onderzoeken als potentiële medeoorzaken en / of bemiddelaars van de associatie tussen PTSD en Risico voor RA. "
Een studie in 2015 gericht op veteranen liet ook een verband zien tussen PTSS en RA.

De aanwezigheid van ten minste vier PTSS symptomen was geassocieerd met een 76 procent verhoogd risico op RA in vergelijking met mensen die geen geschiedenis of symptomen van trauma hadden. Lee, die ook bij deze studie betrokken was bij een onderzoeksgroep, stelde dat ontsteking een rol kan spelen, maar niemand weet het zeker.

"Ik heb jaren geleden gemerkt bij het werken met [militairen] veteranen dat mensen met ernstige chronische PTSS ook ontstekingsziekten hadden," schreef Joseph A. Boscarino, Ph.D., van de Geisinger Clinic in Pennsylvania, in een online kolom.

"Ze hebben vaak ziektes zoals reumatoïde artritis en psoriasis gehad en het was aan te nemen dat ze verband houden met een toename van het immuunrespons," merkte Boscarino op.

De fysiologie achter waarom PTSS is geassocieerd met een risico op het ontwikkelen van ziekten zoals RA bij verpleegkundigen en veteranen, is nog niet bekend. Deze ontdekking kan echter een potentieel onderdeel zijn van de complexe puzzel die de auto-immuniteit omringt.

Bron: Healthline