Home » Medisch » Diabetes

Auto-immuunsyteem en diabetes:

Type 2 diabetes zal waarschijnlijk zijn wortels hebben in een auto-immuunreactie diep in het lichaam, volgens onderzoekers van de Stanford University School of Medicine en de Universiteit van Toronto. De bevinding, in combinatie met een soortgelijke studie door dezelfde groep in 2009,

kent de stoornis in een geheel nieuwe, onverwachte categorie die de deur opent voor nieuwe potentiële therapieën.

Edgar Engleman

Bron: Stanford Medicine News center

Stress & diabetes:

Alsof een verlaagd immuunsysteem, ingekrompen hersenen en vroegtijdige veroudering niet genoeg waren, blijkt uit een nieuwe studie dat stress (dus ook PTSS) ander potentieel gezondheidseffect heeft: een hoger risico op diabetes voor mannen.
De studie, uitgevoerd door onderzoekers aan de Sahlgrenska Academie aan de Universiteit van Göteborg, liet een verband zien tussen het rapporteren van permanente stress - in tegenstelling tot het rapporteren van geen stress of alleen periodieke stress - en een verhoogd risico op diabetes.
Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Diabetic Medicine, omvatte ongeveer 7.000 mannen zonder diabetes, hartziekte of beroertegeschiedenis, die geboren zijn in Göteborg, Zweden. Onderzoekers bijgehouden of de mannen aan het ontwikkelen van diabetes, op basis van hun ziekenhuis- en overlijdingsnrecords.

Aan het begin van de studie meldde 15,5 procent van de mannen dat ze thuis of werk 'permanent stress' hadden, gebaseerd op hun reacties op een zespuntsschaal. Na 35 jaar vonden de onderzoekers dat degenen die permanente stress hebben gemeld 45 procent meer kans hebben op type 2 diabetes, in vergelijking met degenen die alleen periodieke stress of geen stress rapporteren.
En dit is zelfs nadat de onderzoekers rekening gehouden hebben met andere bekende diabetes risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, leeftijd en lichaamsbewegingsniveau.
"Zelfopgenomen permanente stress is een belangrijke langetermijne voorspeller van gediagnosticeerde diabetes, onafhankelijk van de sociaaleconomische status, BMI en andere conventionele risicofactoren van type 2 diabetes", schreven de onderzoekers in de studie.

PTSS en diabetes

Uit studies blijkt dat personen met PTSS meer kans hebben om diabetes te ontwikkelen.  Het ongezonde gedrag dat vaak verband houdt met PTSS (bijvoorbeeld roken, middelengebruik, slechte eetgewoonten) kan een risicofactor zijn om diabetes te ontwikkelen. Daarnaast kan bij mensen met diabetes de stress en het ongezonde gedrag van  PTSS  een negatief effect hebben op de loop van een diabetes. Specifieke gezondheidsproblemen bij mensen met PTSS en diabetes.
Onderzoekers aan de Staatsuniversiteit van New York Upstate Medical University en het VA Medical Center in Syracuse, New York, onderzochten de specifieke gezondheidsproblemen onder mensen met zowel PTSS als diabetes. Zij identificeerden 14.795 militaire veteranen met diabetes en keek naar de vraag of de veteranen PTSD, depressie of andere psychiatrische diagnoses hadden of niet.
Deelnemers werden verdeeld in vier groepen: mensen met depressie en PTSS, mensen met

PTSS, maar geen depressie, mensen met depressie maar geen PTSS, mensen met andere psychiatrische diagnoses naast PTSS en depressie en mensen zonder psychiatrische diagnoses. Over deze verschillende groepen onderzochten zij verschillen op een aantal verschillende gezondheidsgerelateerde factoren, zoals glycemische controle, cholesterolgehalten (totaal cholesterol, LDL en HDL), triglyglyceriden, gewicht, body-mass-index (BMI).
De onderzoekers vonden dat in vergelijking met andere groepen, mensen met zowel PTSS als depressie:
*
Hadden een slechter totale  cholesterolgehalten en LDL
*
Hadden een hogere triglyglyceriden gehalte
* Wogen meer

*
Hadden een hoger BMI
Met betrekking tot glycemische controle hadden mensen met een depressie echter een slechtere glycemische controle dan bij mensen met PTSS of PTSS en depressie.

Bron: Verywell