Home » Comorbide » Middelengebruik

Verslaving komt vaak voor bij mensen met (complexe) PTSS, deels omdat alcohol en drugs worden gebruikt om om te gaan met gevoelens die men negeert of onderdrukt. Vaak wordt alcohol gebruikt tegen het verdoofd voelen of om de stress die met (complexe) PTSS samen hangt te copen. Het voortdurend onderdrukken van gevoelens of gevoelloosheid kan maken dat mensen alcohol gebruiken om los te komen en zich meer ontspannen te voelen. Men gebruikt alcohol of drugs om de pijn, verdriet, angst beter te kunnen handelen of de stress die samenhangt met PTSS te copen. Toch kan langdurig gebruik van alcohol leiden tot stemmingsproblemen - vaak ongemerkt - of verandering van gemoed, die verdwijnt als men stopt met drinken.

3 mei 2016 – Een op de drie verslaafden heeft een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Om de behandeling van een verslaafde een duurzaam effect te laten hebben, is het in veel gevallen noodzakelijk ook een traumabehandeling aan te bieden. Dit blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Nele Gielen die op 29 april 2016 promoveerde aan de Universiteit Maastricht. Gielen is sinds tien jaar werkzaam bij het onderdeel Verslavingszorg van ggz-instelling Mondriaan. Daar startte zij in 2008 haar promotie-onderzoek.

Bron: maastrichtuniversity.nl

 

Natasja: "Toen ik mezelf vroeger verdoofde met drugs, dacht ik dat dat normaal was. Dat dat de "manier" was om het leven aan te kunnen. Ik wìst dat er iets aan de hand was, waarom ik dit mezelf aan deed, maar niemand wilde naar me luisteren. Nu weet ik,dat dit mijn PTSS is en dat het niet tussen mijn oren zit! Ben nu 12 jaar clean en ben sterker dan ooit!!"