Home » Blog » Xandra's blog

We leven om te veranderen'

Xandra: HBO Maatschappelijk Dienstverlening, maar niet werkzaam. Complexe PTSS vanaf mijn vroege pubertijd, die alle gebieden van mijn leven en persoonlijkheid aantastte. Pas op latere leeftijd kreeg ik de diagnose complexe PTSS. Daarom zeg ik: ‘ kom op voor jezelf, zoek goede hulp, denk vooral niet dat het aan jezelf ligt.’ PTSS is een diepe verwonding. Leer je eigen kwetsbaarheid te verzorgen en te accepteren, in het licht van je eigenwaarde. Eis je eigen ruimte weer op. Nu is het jouw tijd!

“Als je niet durft te voelen hoe weet je dan wat je eigen waarheid is?”

Ik had mezelf als kind afgeleerd te vertrouwen op mijn eigen gevoel en stemde vooral af op wat anderen wilden. Die wisten het immers beter, werd me al gauw pijnlijk duidelijk. Om mijn kwetsbaarheid te verbloemen, deed ik me sterk en vrolijk voor. Ik was bang dat anderen erachter zouden komen dat ik eigenlijk niets waard was en hield me krampachtig staande achter mijn masker van kracht. Zo werd de leegte en de angst in mezelf steeds groter en het contact met mijn gevoel, raakte steeds meer op de achtergrond. Het zou een lange zoektocht gaan worden naar mijn eigen waarheid, maar dat wist ik toen nog niet.

“Hoe diep ik ook val, ik kan altijd weer opstaan”

Leren negatieve gevoelens en gedachten uit te spreken vormden de brug naar het bezig zijn met mijn trauma verleden. Langzaam leerde ik dat het niet allemaal mijn eigen schuld was, maar dat anderen mij opzettelijk misbruikt hadden. De angst die uit de confrontatie met het verleden ontstond maakte voorzichtig plaats voor een klein beetje zelfvertrouwen. En ik merkte dat ik wel degelijk op kon staan, elke keer weer, altijd.

“Je mag er zijn met alles wat er bij je hoort”

Langzaam leerde mij weer mezelf te zijn en op mezelf te vertrouwen “je goed bent zoals je bent”. Zowel een wijze vrouw als speels meisje, zowel krachtig als kwetsbaar, zowel serieus als humoristisch Dat je er als mens mag zijn met alles wat er bij je hoort. Door zowel je kracht als je kwetsbaarheid te laten zien, laat je je heelheid zien en ben je een vrij mens.

‘’ Niemand is perfect’’

De wegen van iemand met complexe PTSS zijn heel moeilijk te bewandelen en het kan lang duren voordat je daadwerkelijk weet wat je wilt en kan met je leven. Maar hoe meer jij je laat beïnvloeden door wat een ander zegt of doet, hoe meer je verwijderd raakt van jezelf. Niemand is perfect en in deze wereld laat iedereen ook alleen maar zien hoe goed ze het hebben en wordt er weinig aandacht besteed aan de struggles die eraan voorafgingen.  Luister jij echt naar wat jouw gevoel jou zegt en wat jouw waarheid is of laat je het vertroebelen door jouw of andermans verwachtingen of door wat de maatschappij of wereld van jou verwacht?

Je eigen waarheid vinden

Voor diegene die aan complexe PTSS lijden en een geschiedenis van misbruik met zich mee torsen, heeft het woord waarheid een schelle klank: zij werden niet geloofd en moesten leven in in een diffuse wereld van geweld, angst en zelfontkenning. Wat was waar? Wat was niet waar? Word ik geloofd? Een verkenning van de realiteit in het verleden en de leugens die tot waarheid werden gemaakt. Hoe kom je je dan nog op het pad van je eigen waarheid?

Zonder je eigen  waarheid te vinden en te delen is het niet mogelijk om echt verbinding te maken, ook niet met jezelf. Het onderzoeken wat voor jou belangrijk is en waarde heeft is van groot belang op het pad van zelfverkenning en erkenning.

Jouw waarheid kan in meer of mindere mate bedekt zijn geraakt door waarheden van anderen. Je leert normen, waarden en visies aan van bijvoorbeeld ouders, leraren, vrienden, partners, de media, de publieke opinie, enzovoort. Je leert hoe het hoort en hoe het moet. Dat heeft een sociale functie, maar kan het ook ingewikkeld maken om bij jezelf te blijven, je hart te volgen en eigen pad te kiezen. Er ontstaan dan als het ware ‘laagjes’ om jouw kern heen. Jouw waarheid, die gaat over wie jij bent en hoe jij in het leven staat, is bedekt geraakt. De ontdekkingstocht bij jezelf en bij het ont-dekken van dat wat bedekt is geraakt. Dit proces begint bij het bewust worden van de waarheden die niet echt van jou zijn en vraagt om geduld, aandacht en veel gewaarzijn.

Reageren: