Home » Blog » Global Warming

"Overleven we 2100 als een soort...."

Als overlevende weet ik wat het is om slachtoffer te zijn, te zwijgen, ontkent, genegeerd te zijn, bewust doen of verbloemen alsof het wel meevalt en daarom sta ik vierkant met alle jongeren achter Youth4Climate. Deze neiging tot minimaliseren van de omvang is in feite ook wat gebeurd in de GGZ en hun beleid m.b.t. tot o.a. de wetenschap (Trimbosonderzoek 50%-70% van alle cliënten heeft een achtergrond van vaak chronische kindermishandeling) die zo lijkt het op het wel of niet bewust ontkennen van de ernst. We ontkennen door veelal gedragingen en problemen onder een stoornis te labelen die niet een verband legt tussen langdurig mishandeld en misbruikt te zijn.

Omdat zowel Climate Change als misbruik vaak niet voldoende aandacht heeft in de samenleving of bij GGZ instellingen schaar ik me achter Youth4Climate. Persoonlijk ervaar ik diep dat wat ons staat te wachten verbleekt in verhouding tot mijn ervaringen van mishandeling en misbruik. Ik wil geen slachtoffer meer zijn, nog van de regering, politieke partij, de samenleving die zo verslaafd is aan luxe gemaakt door olie en onverschillig zijn, nog van mensen die menen dat ik slechts in de war ben, niet weet waar ik over praat en hoe de leiders de problemen eigenlijk niet oplossen.

Prachtig om te zien en zo inspirerend, hoe jongeren op staan wereldwijd, hun moed en inzet en hun recht eisen op een betere wereld. Toch moet ik helaas soms merken hoe deze wereldwijde Youth4climate als "ach ja het zijn maar kinderen, wat weten ze nou..", soms ook worden benaderd door de media en ook politici. Maar in feite staan alle wetenschappers van IPCC achter hun en wij als volwassenen doen daar soms wat laatdunkend over ook de media, zoals de NOS en de vele meteorologen die misschien achter de schermen wel weten hoe het echt is, maar door hun actuele benadering van actueel nieuws de context niet meer laten zien. Niet dat het kwade opzet is maar deze beweging afdoen als een soort media-hype is eigenlijk denigrerend en pedant.

De schrikbarende waarheid is echter dat verschillende feedback-loops als EL Nino > ergere hurricanes, snel oplopende ocenaantemperatuur, eco-systemen (Bosbranden overal op de wereld) en permafrost al in een negatieve opwaartse spiraal zitten. IPCC heeft echter geen computermodellen om hier voorspellingen over te maken. (NYT) Ja, het is erg, maar men doet niet genoeg, te weinig, veel te weinig. Op deze manier worden de gevolgen rampzalig en global warming > 4 graden. Soon, beyond control. Het is waanzin als leiders wetenschap af doen als een hoax, mening, fake news. "They are crackpots"

Feit : We zijn al getuige van een proces van klimaatverandering die allerlei processen in gang zet - dus bijdraagt aan verergering - zoals smelten in rap tempo van noord-, zuidpoolijs, permafrost, snel opwarmende oceanen, wereldwijde bosbranden, dus verweven en verder destabiliserend en dus meer CO2-exponentieel.

"So fragile outsite..." Astronaut Apollo 11

Sadly enough we all want and hope to believe that both climate change and the effects of chronic child abuse can't be that bad. You see we have more severe winters, you see they must have a personality disorder, you see psychosis is a genetic course, you see the brain damage is, you see .....

De boodschap is we kunnen er iets aan doen, pas als we beseffen hoe erg het is en dat geldt ook voor de gevolgen van langdurige kindermishandeling. We kunnen het, ook voor de generatie er na.

Verrassend genoeg zal de omschakeling ook veel andere banen creëren.

Hoe?

- Universiteiten moeten studenten economie kennis laten opdoen van ecologie en invloeden van hun productie op omgeving. Ook ethiek en een zekere verantwoordelijkheid speelt een rol. Productie mag niet uitsluitend BNP winst zijn voor aandeelhouders, maar ook bijdragen aan welzijn, gezondheid en een beter inkomen van de gewone man die veelal het BNP bepaald. Het vergt een andere kijk op produktie en samenleving. Het is eigenlijk vrij simpel, we kunnen niet slechts het eindprodukt zien als doel. Het is waar dat slechts een paar concerns of multinationals in in de wereld in feite de hele productie bepalen van wat wat geconsumeerd en of gekocht wordt.

- We moeten ondernemers, aandeelhouders en wetenschappers enthousiast maken in formatie van een nieuwe Energie concern die alle wetenschap gebruikt in vormen van duurzame en dus winstgevende energie. Laten we het doen, welk land wil rijk worden? Shell, NAM en Exxon zijn en worden dinosauriers (Deze zijn zoals je weet uitgestorven)

- In gebruik nemen van Thorium reactoren, een materiaal veel meer aanwezig dan Uranium en veiliger. (Tjernoyl had een verouderde en onveilige reactor) Dit omdat wind- en zonne-energie nooit helemaal in de behoefte zal kunnen voorzien. Bouw ze dan niet op plekken met gevoeligheid voor aardbevingen en andere.

- Het stabiliseren van het elektrisch net door meer accu's in steden met Gwatt vermogen om de wisselende opbrengst van windmolens, zonnecellen en belasting toekomstige elektrische voertuigen op te vangen.

- Voorlichting aan burgers over minder vlees, immers vlees is eigenlijk een zeer belastende wereldwijde industrievorm met uitstoot methaan en gebruik van kweken voer en veel akkerland & water. Daardoor krijgen we meer bio-diversiteit, boeren kunnen leren omschakelen naar andere vormen van eiwitproductie. Kleinschaliger wellicht en direct verkopen aan consument ipv Aholt. Een voorbeeld is al kweekvis.

- Nederland zal innovatie moeten bevorderen van accu's, welke direct samenhangt met ontwikkeling en rendabeler worden van elektrische auto's. Een land die hierin voorop staat kan de autoindustrie beter sturen (geld verdienen), maar ook in andere toepassingen zoals elektronica. 

- Veel vermogen gebruikende apparaten minder populair maken en strengere controle. Dus HTS'ers en ingenieurs  moeten energiezuiniger leren ontwerpen van apparaten.

- Innovatie en toepassing op grote schaal van CO2 filters die al op kleine schaal in onder andere onderzeeërs wordt gebruikt

- Hoe bacteriën en planten middels oa chloroplasten CO2 omzetten tot cellulose, suikers etc. Het proces gaat middels fotonen en quantum-mechanische processen van oa superpositie en golven en daarbij als bijproduct O2. Hier moet men onderzoek naar doen en dus geld in steken. Dat kan tevens leiden tot verdere innovatie van oa zonnecellen

- Innovatie en toepassing van grapheen in accu's, vliegtuigen, auto's ipv metaal. Is lichter en vele malen sterker. Grapheen is eigenlijk geleidende koolstof die je kan gebruiken bij diverse filters en waterzuivering

We moeten ons meer een besef vormen van hoe langdurige kindermishandeling zijn impact vormt op de persoonlijkheid en hoe we dit kunnen begrijpen, zonder de gevoelens en ervaringen van vele slachtoffers te niet te doen. In principe zegt een term als borderline  alsook schizofrenie niets over hoe iemands leven als kind was en hoe zich dat vertaald naar psychosen en vaak een heel scala aan klachten. Is het om de psychiaters niet te doen beseffen van de impact en is ook om de samenleving gerust te stellen? We leven helaas nog in een tijdperk dat genen belangrijker zijn dan de impact van sociale en maatschappelijke factoren. Het gaat en zal moeten gaan om het goed begrijpen van de oorzaken en hun impact. De vele onderzoeken wijzen op duidelijke neurologische gevolgen, maar hoeveel cliënten krijgen zo'n onderzoek?